Τρίτη 11 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κούφια αντιπαράθεση

Σε «γαϊτανάκι», μέσα στο καλοκαίρι, εξελίσσεται το σκηνικό της εκλογολογίας με την κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να επιδίδονται σ' ένα «χαρτοπόλεμο» ανακοινώσεων και δηλώσεων γύρω από το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Για «βουλιμία, για την κατάληψη της εξουσίας» εγκαλούν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, την «ανικανότητα» της κυβέρνησης να «αντιμετωπίσει την κρίση», επικαλούνται τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να δικαιολογήσουν την απαίτησή τους για άμεσες εκλογές. Συνισταμένη της κούφιας αντιπαράθεσης των εταίρων του δικομματισμού, είναι να αποσπάσουν με το «θόρυβο» που προκαλούν την προσοχή του λαού από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και κυρίως από την επερχόμενη επέλαση που ετοιμάζονται να εξαπολύσουν το αμέσως επόμενο διάστημα ο καθένας από το πόστο του.

Η «σφοδρή» αντιπαράθεση ανάμεσα στα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχει «όριο ασφαλείας». Τερματίζεται σ' εκείνο το σημείο, πάνω στο οποίο εφάπτονται οι πολιτικές τους. Καμιά διαμάχη, ανάμεσα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε με αφορμή τις πρόσφατες εκθέσεις του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ. Την ίδια ώρα, που οι δυο ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί - με διαφορετικές προτάσεις αλλά στο ίδιο «πνεύμα» - αξιώνουν κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, επέκταση της μερικής και ελαστικής απασχόλησης, παράταση του εργάσιμου βίου, πάγωμα μισθών και συντάξεων, περικοπές σε Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια, αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, αύξηση της φορολογίας των αυτοαπασχολούμενων, στο όνομα της αντιμετώπισης των «δημοσιονομικών ελλειμμάτων», κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ επέλεξαν να τηρήσουν «σιγήν ιχθύος»...

Η απουσία «κριτικής» και η σιωπή τους είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας τους με τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Η κυβέρνηση, εξάλλου, έχει φροντίσει ήδη μέσα στους κόλπους της ΕΕ να δεσμευτεί για την προώθηση συγκεκριμένων αντιδραστικών μέτρων, ενώ το ΠΑΣΟΚ ήδη με τα «σχέδια» που έχει καταθέσει έχει φροντίσει να συνυπογράψει τις αξιώσεις της πλουτοκρατίας. Η κυβερνητική πλειοψηφία έχει από τώρα υποσχεθεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να πάρει «παράταση» για το χρόνο μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3%, τη θεσμοθέτηση μιας σειράς διαρθρωτικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό, με την ταυτόχρονη επιβολή νέων φοροεπιδρομών και περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες. Ανάλογες δεσμεύσεις έχει αναλάβει και το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου, όπως ισχυρίζεται, να «επαναδιαπραγματευτεί» την «αποπληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας». Την ίδια στιγμή που κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ βάζουν στον «τοίχο του εκτελεστικού αποσπάσματος» πλήθος εργατικών, ασφαλιστικών και λαϊκών δικαιωμάτων «προικοδοτούν» την πλουτοκρατία με «γενναίες» επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό και καινούργιες φοροαπαλλαγές, ενισχύοντας ακριβώς εκείνη την πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου, που τινάζει στα ύψη τα δημόσια ελλείμματα.

Τις συνέπειες αυτής ακριβώς της πολιτικής, που τσακίζει τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την κερδοφορία των κεφαλαιοκρατών, θα ανακοινώσουν από τη ΔΕΘ το Σεπτέμβρη ο πρωθυπουργός και ο Γ. Παπανδρέου, αλλά θα επιχειρήσουν να τη συγκαλύψουν πίσω από τις «σκιαμαχίες» τους με φόντο την εκλογολογία. Η μόνη λαϊκή απάντηση, απέναντι στους σχεδιασμούς και τα «παιχνίδια» των επιτελείων της άρχουσας τάξης και των κομμάτων της, είναι η όξυνση των αγώνων μέσα από τις γραμμές του ταξικού κινήματος για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ